En levande handel för en livskraftig landsbygd

Hur upprätthåller vi en livskraftig landsbygd utan en levande handel? För många blir frågan särskilt aktuell nu i semestertid. Själv har jag befunnit mig på en mindre ort i Norrland som på senare år förlorat sin enda mataffär och kiosk. Detta är bara en av många små orter som går samma dystra utveckling av butiksnedläggning till mötes. Särskilt stor är problematiken i de mest glesbefolkade områdena i norra Sverige. Den gäller inte bara butiker inom livsmedelsbranschen, men det är här utvecklingen är tydligast. En kartläggning har visat att antalet lanthandlare ständigt minskar. Flera undersökningar har pekat på en lönsamhetsproblematik som får butikerna att stänga igen.

Emellanåt kan vi läsa om driftiga entreprenörer som satsar för att vända utvecklingen, men många handlare kämpar mot dåliga odds. När butikerna stänger ned blir det svårare att bo på landsbygden och attraktionskraften minskar. Om vi vill ha ett land som utvecklar sin fulla potential till tillväxt och ett land där människor kan bo där de önskar måste denna utveckling brytas.

I skapandet av en levande landsbygd har den lokala handlaren historiskt varit ett nav. Digitaliseringen bidrar till att det är så än idag.  Med lättillgänglig e-handel fyller de lokala butikerna en allt viktigare funktion som ombud. När de försvinner försämras därför landsbygdens möjlighet att dra nytta av distanshandelns utveckling, vilket kan vara förödande. Ett stort problem för butikerna på mindre orter är just ombudsersättningen. För många utförda tjänster är den så låg att den knappt täcker kostnaderna. Därigenom försvåras möjligheten att bedriva verksamhet.

Regeringen har kommit med stödpaket för att förbättra möjligheten att bedriva handel i glesbygden. Detta är en viktig signal på att problematiken med det minskande antalet handlare tas på allvar. Nästa steg bör vara att säkerställa att butikerna får skäligt betalt för det arbete de utför som ombud. På så sätt förbättras förutsättningarna för att dra nytta av den potential till tillväxt som finns i att ha en livskraftig landsbygd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s