Hans forskning om lägstalöner blev banbrytande

Förra månaden kom beskedet att Professor Alan Kreuger tragiskt hade gått bort vid 58 års ålder. Så varför skriver jag om en amerikansk akademiker? Jo han var en av världens ledande ekonomer och hans forskning inom framförallt lägstalöner var banbrytande. Kreugers mest inflytelserika arbete var hans studie på lägstalöners effekt på sysselsättning som han skrev med David Card 1992. Innan studien kom antog de flesta ekonomer att om du höjer lägstalöner kommer det att leda till högre arbetslöshet. Kreuger och Card insåg att det var en hypotes de kunde testa.  De jämförde sysselsättningen i New Jersey och Pennsylvania före och efter det att New Jersey höjde sin lägstalön. Det de fann var att den höjda lägstalönen inte hade någon negativ effekt på sysselsättningen. Tvärtom blev det en liten positiv effekt på sysselsättningen jämfört med grannstaten.

Studien förändrade ekonomisk forskning. En utmaning inom fältet har alltid varit avsaknaden av kontrollerade experiment som finns inom exempelvis naturvetenskapen; det är så många saker som påverkar ekonomi att det är ofta är svårt att vet vad som är orsakar vad. Men när en delstat höjer lägstalönerna blir det ett naturligt experiment som säger mer en klassisk nationalekonomisk metod. Liknande naturliga experiment har utförts av forskare sedan dess och en överväldigande del av resultaten stödjer Card och Kreugers första resultat, att en höjning av lägstalönen har betydligt mindre påverkan på sysselsättningen än vad som klassisk nationalekonomi hade förutspått. Det är därför intressant när till och med företag som Amazon och Wal-Mart som inte direkt varit kända för sina höga löner på senare tid valt att höja sina lägstalöner rejält.

Hur översätts det här till svensk kontext. Det är svårt att säga eftersom forskningen ägnats åt vilken effekt en höjd lägstalön har på sysselsättningen. I Sverige är fokus nästan alltid på att sänka de lägsta lönerna. Det är oklart om sysselsättningseffekten av höjd lägstalön är spegelbilden till den av sänkt lägstalön, och det är möjligt att arbetsgivare reagerar olika på ökade respektive minskade kostnader. Ur det osäkra forskningsläget kombinerat med den ökade kraven på kunskap och kompetens från digitaliseringen och teknikutvecklingen känns det ytterst tveksamt att lägstalönen ska sänkas. Speciellt om vi tar hänsyn till alternativkostnaden en sådan sänkning skulle kunna föra med sig med en ökad ojämlikhet och risken med så kallade working poor. Vi har redan idag pensionerade medlemmar som efter ett helt arbetsliv tvingas leva efter på usla pensioner. Risken finns att ännu lägre löner leder att skattebetalare tvingas stå för socialt stöd för att man inte klarar att försörja sig.

Anton Strömbäck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s