Kraftig ökning av handelns vd-löner

Handelns toppchefer har under flera år ökat sina inkomster betydligt mer än de anställda. Den senaste statistiken visar att det fortsätter. Det framgår av branschtidningen Markets årliga granskning av vd-lönerna i handeln 2019.

Om vi ser till de toppchefer som jobbade på företaget hela 2018 och 2019 så var den genomsnittliga inkomstökningen 8,6 procent eller 397 000 kr. Det kan jämföras med det så kallade ”märket” som samma år var två procent, och för en detaljhandelsanställd på heltid innebar runt 6 500 kr i löneökning.

Men som vanligt fanns det vissa som hade betydligt högre inkomstökningar. Mest ökade de för Åhléns vd Gustav Öhrn. Han ökade sin inkomst med 5,2 miljoner (78%) till knappt 12 miljoner. Björn Lindblad på Mio ökade sin inkomst med 2,5 miljoner (45%) till 7,9 miljoner, medan Lotta Lyrå på Clas Ohlsson fick en ökning på 2,1 miljoner (27%).

Högst lön bland handelns vd-ar har som vanligt Icas Per Strömberg. Hans inkomst var 17,8 miljoner, en ökning med en halv miljon eller tre procent. Näst mest tjänade ovan nämnde Gustav Öhrn på Åhléns med knappt 12 miljoner, och trea på listan är Klas Balkow på Axfood med drygt 11 miljoner. Som jämförelse är den genomsnittliga årsinkomsten för en heltidsanställd i detaljhandel drygt 300 000 kr.

Handelns arbetsgivare framhåller vanligen inför avtalsrörelser att löneökningarna måste vara låga, att lägstalönerna måste sänkas, och att ob-ersättningen är för dyr. De anställda i handeln drabbas av slimmad bemanning, hyvling och korta deltider. Allt för att hålla kostnaderna tillbaka.

Men samma måttstock tycks inte gälla toppcheferna bland handelsföretagen.

Stefan Carlén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s