Det finns en enkel lösning på rekryteringsproblemen

Inför sommaren 2022 har handeln haft en lång sammanhängande period av goda framtidsutsikter. Enligt konjunkturinstitutets barometrar har handelsföretagen sedan ett år gått bra, och branschen har nyrekryterat. Trots oro i världen, och en hög inflation, säger vart femte företag i maj 2022 att de kommer öka antalet anställda. På Platsbanken, Arbetsförmedlingens sajt för lediga jobb, finns tusentals jobb i butiker och på lager utannonserade.

Samtidigt visar statistiken att handelsföretagen får allt svårare att rekrytera och hitta kompetent personal. Under första kvartalet nådde rekryteringsproblemen rekordhöga nivåer, högre än året före corona-pandemin. Över 20 procent av handelsföretagen hade svårt att hitta personal.

Då vi står inför semestrar är detta ett dilemma. Svårigheter att finna ordinarie personal, samtidigt som det fortfarande finns tusentals sommarvikariat som inte är tillsatta gör att bristen kan bli påtaglig.


Tyvärr finns det oseriösa företag som försöker använda praktikanter för att göra ordinarie jobb gratis. Handelsanställdas förbund brukar därför under varje sommar meddela att det råder praktikstopp. Det är för att undvika undanträngning av semestervikariat. Men även för att det finns få som kan vara handledare för praktikanter eftersom många har semester. Vissa undantag görs såklart, om alla sommarjobb tillsatts och det finns handledare. Men generellt råder det stopp.

Vad ska då företagen göra för att råda bot på denna situation? Det finns en enkel lösning. Bättre arbetsvillkor, fler heltider, bra scheman och högre löner skulle leda till att fler sökte sig till branschen. Svårare behöver det inte vara.

Stefan Carlén

En tanke på “Det finns en enkel lösning på rekryteringsproblemen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: