Tuff pandemi för alla utom vd-n

Pandemiåret 2020 var tufft för handelns anställda. Det vet vi av de undersökningar som Handels gjort. Utöver oro för att bli smittad och dra med smitta hem tappades inkomster genom permittering och ökad sjukskrivning. Inkomsterna drabbades också genom att lönerna inte höjdes förrän i november.
Men en särskild grupp verkar inte ha drabbats särskilt hårt när det gäller inkomster. Det är handelns vd-ar i de största företagen.

I branschtidningen Market har man kartlagt inkomster för 80 vd-ar i handeln. Om vi bara ser till dem som funnits med under hela åren 2019 och 2020 så ökade inkomsterna med 17,2 procent till i genomsnitt 5,4 miljoner.

Klas Balkow, vd på Axfood, ökade sin inkomst med 8,5 miljoner eller 77 procent. Han hamnade då på 19,6 miljoner. Med detta gick han förbi Icas vd Per Strömberg som den högst betalde vd:n i handeln. Ica-Per ökade under pandemiåret sin inkomst med ”endast” en miljon och hamnade på 18,8 miljoner.

Den vd som hade högsta inkomstökningen i procent var Johan Sjödin på Jysk. Hans inkomst höjdes med 93 procent till 4,9 miljoner. Här kan vi också nämna Susanne Ehnbåge på Lindex som ökade med 63 procent till 6,6 miljoner.

Den vd som hade högsta inkomstökningen i kronor var ovan nämnde Klas Balkow med sina 8,5 miljoner. Näst mest ökade Lars Ljungälv på Bergendahls med 6,9 miljoner vilket var 70 procent. Som god trea hittar vi Göran Westerberg på Rusta som fick 5,2 miljoner extra i plånboken och landade på totalt 11,9 miljoner.

Det finns naturligtvis mycket man kan säga om detta. Exempelvis att det inte finns några belägg som motiverar höga vd-löner. Varför de kapitalistiska ägarna hela tiden går med på olika bonusprogram som leder till kraftiga vd-löneökningar är ur detta perspektiv en gåta. Men som facklig ekonom kan man inte undgå att se det problematiska i hur ojämnt inkomsterna fördelas. Handelsanställda på detaljhandelsavtalet hade 2020, om vi utgår de inkomsterna man fick givet de arbetstider som fanns på kontraktet, en årslöneinkomst på ca 215 000 kr. Mot den bakgrunden tjänar en genomsnittlig topp-vd 25 gånger mer, Klas Balkow 91 gånger mer. Vad kan motivera sådana skillnader?

De anställda som stått i pandemins centrum har fått höra hur tufft det är för företagen, som knappt kunnat överleva när det måste ge anställda löneökningar enligt det så kallade ”märket”, på knappt två procent. Nu vet vi att lönsamheten i själva verket var god under 2020. Och uppenbarligen har ju företagen haft råd att ge rejäla löneökningar åtminstone till en grupp vd-ar.

Stefan Carlén

2 reaktioner till “Tuff pandemi för alla utom vd-n”

  1. Vi får inte glömma alla medarbetare som jobbar på butiker som lever av gränshandel, som har förlorat OB SGI & SEMESTERERSÄTTNING pga arbetsbefrielse som också är Axfood ägda, tycker det är magstarkt med en ökning på 77% ! Nästan 20 MILJONER i lön, men inte ens en liten bonus till dom som drar det tyngsta lasset.

    Skamligt.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar