Visstidsproblemet riskerar att cementeras

Anställningstrygghet är viktigt enligt svenska folket. I verkligheten är den dessvärre svag i flera avseenden. Det gäller inte minst handeln. Många som tror sig ha en trygghet i sin fasta anställning kan drabbas av att deras arbetstider och löner hyvlas så att det blev svårt att försörja sig på arbetet. En stor del av butiksanställda har dessutom otrygga visstidsanställningar där man inte kan veta när eller hur mycket man får arbeta. Det skapar stora problem för de som har dessa anställningar, men leder även till sämre arbetsmiljö och ökad ohälsa på arbetsplatser där visstidsanställningar används mer frekvent. Även för dem som har fasta anställningar.

Vi vet också av forskning och internationella studier att visstidsanställningar inte är någon språngbräda till fasta jobb, utan snarare en fälla, eftersom få leder fasta jobb.

Den allmänna visstidsanställningen har tyvärr gett arbetsgivarna alldeles för stor makt att anställa osäkert. Det finns ibland uppfattningar om att det går att justera nuvarande system så att antalet visstider minskar. En sådan justering som lyfts fram är att minska den så kallade konverteringstiden från visstidsanställning till fast anställning från 24 månader till 12 månader.

Men Handels har redan infört detta i kollektivavtalet. Det skedde 2012 och förhoppningen var då att det skulle leda till färre visstidsanställningar. Dessvärre visade det sig inte ha någon effekt alls. Andelen visstidsanställningar påverkades inte.

Men varför minskade inte visstidsanställningarna? En anledning kan vara att arbetsgivarna anpassade anställningarna till att upphöra när 12-månadersgränsen närmade sig. En annan förklaring är att arbetsmarknaden inte fungerar så som en del kanske tror. Det är ovanligt att man får en visstidsanställning på heltid i ett år. Snarare är det korta och oregelbundna jobberbjudanden på timmar som gäller. Och de timmar som erbjuds för visstidsanställda är svåra att försörja sig på. Man behöver flera jobb och det är därför ovanligt att man är hos samma arbetsgivare under de fem år som gäller.

Handels avtalade även fram en 14-dagarsregel i avtalet 2016, som innebar att en visstidsanställning måste vara minst 14 dagar. Syftet var att undvika dag-till-dag-kontrakt och förhoppningen var att det skulle leda till bättre förutsägbarhet. Men några större effekter kan vi preliminärt inte heller se av det. I vissa fall blev det kortare kontrakt med få timmar som sedan fylldes på med extra timmar vid behov.

Slutsatsen är att de ansträngningar som skett för att motverka otrygga anställningar hittills haft en relativt svag effekt. Det gör att det inte finns så stora förhoppningar om att det går att lappa och laga i ett felaktigt system. Det är själva möjligheten att utan motivering anställa på visstid som är problemet.

Handels erfarenheter är att det är svårt att förbättra genom smärre justeringar inom ramen för nuvarande regelverk. Det grundläggande problemet är att arbetsgivarna har för stor möjlighet att fortsätta att utan något särskilt skäl anställa på visstider. Att byta namn och göra förändringar har liten inverkan. Det enda sättet att motverka missbruket är en lagstiftning där arbetsgivaren måste ha särskilda skäl och tydligt motivera att det finns behov av visstidsanställningar. Annars riskerar visstidsproblemet att cementeras.

Stefan Carlén

Lämna en kommentar